Çocuklarda Göz Muayenesinin Önemi
Yeni doğan dönemi bebeklerin göz sağlığı ve görme düzeyi ilerleyen yıllardaki sağlıklı gelişimleri için çok önemlidir. Okul çağı çocuklarının görme düzeyi de çocukların fiziksel gelişimlerini, genel sağlık durumlarını ve okuldaki başarılarını yakından etkilemektedir.
Görme veya gözle ilgili sorunlar erken dönemde yapılan göz kontrolleriyle tespit edilebilirse etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Çocuklarda göz muayenesinde ise şaşılık, göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat gibi problemler saptanırsa, kapsamlı göz muayenesi ve takibi gereklidir. Başarılı bir görme ve göz kusurlarının düzeltilebilmesi için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanması önemlidir.
Çocuklarda Görme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Çocuklar göz muayenesinde sağ/sol/yukarı/aşağı yönleri bilecek ve işbirliği yapacak seviyeye geldiğinde görme keskinliği test edilmelidir. Çoğu çocuk hipermetrop olmakla birlikte uzak ve yakını göremez. Bu sonuç genellikle gözlük takılmasını gerektirmez. İlk taramada şaşılık, göz tembelliği, miyop, hipermetrop, astigmat ya da başka bir odaklama problemi ortaya çıkarsa mutlaka kapsamlı çocuk göz muayenesi yapılmalıdır.
-
Göz sağlığının doğumdan itibaren takibi,
-
4 yaşından önce görme keskinliği test edilmesi,
-
Gözlük ve kontakt lens kullananlar için yılda 1 defa düzenli kontrol önemlidir.
Çocuklarda Göz Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
-
Yeni doğan bebekte göz muayenesi ve kırmızı refle testi göz doktoru tarafından yapılmalıdır.
-
Bebek prematüre ise veya başka tıbbi nedenlerden dolayı yüksek risk altında veya aile geçmişinde ciddi görme bozuklukları veya doğumsal katarakt öyküsü varsa göz doktoru tarafından kapsamlı bir göz muayenesi yapılmalıdır.
-
Göz sağlığı için yapılacak ikinci bir tarama, ilk 1 yaş içinde olmalıdır.
-
Çocukların 3 yaşında göz kontrollerinin yapılması ve sonrasında düzenli olarak yılda 1 defa göz muayenesi yapılması çocuk gelişimi ve okul başarısına dolaylı olarak etki etmektedir.
Okul dönemindeki çocuklarda göz muayenesi gözlük veya kontakt lens kullanıyor ise en az yılda 1 defa yapılmalıdır.
Bir çocuğun gözleri beyne net görüntüler gönderemezse, görmesi daha sonradan düzeltilemeyecek şekillerde sınırlı kalmaktadır.
Çocuk ve Bebekler İçin Hangi Durumlarda Göz Doktoruna Başvurulmalıdır?
-
Prematüre doğum gerçekleşmişse,
-
Görme taraması yapılmamışsa,
-
Görme şikayeti veya anormal görme davranışı gözlemleniyorsa,
-
Tıbbi sorunları olan çocuklar (Down sendromu, juvenil idiopatik artrit, nörofibromatoz gibi),
-
Ailede yüksek numaralı gözlük kulanım, göz tembelliği (ambliyopi),kayma (şaşılık),retinoblastoma, konjenital katarakt veya konjenital glokom öyküsü varsa,
-
Çocuklarının öğrenme güçlüğü ya da gelişimsel gecikme varsa hemen göz doktoruna başvurulmalıdır.
Görme taraması ve göz muayenesi arasındaki fark nedir?
Görme taramasının aksine, kapsamlı bir göz muayenesi görsel problemlerin teşhisini sağlar. Göz bebeğinin damla ile geçici olarak genişletilerek muayene edilmesi en büyük farktır.